• Start
  • Bedevaart naar Banneux; een terugblik
logo_ck met tekst.png

Bedevaart naar Banneux; een terugblik

Pelgrimeren is van alle tijden. Men verlaat de dagelijkse gang van zaken om op weg te gaan naar een heiligdom. Op afstand van huis is het dan mogelijk om een hernieuwde blik te vestigen op God en op je eigen leven.
Op maandag 2 oktober j.l. vertrokken 38 pelgrims van de parochie Leijenbroek naar Banneux. In Banneux verscheen Maria acht maal Mariette Beco. Zij maakte zich daar bekend als ‘Maagd van de Armen’. Sindsdien is Banneux een kleine maar belangrijke bedevaartplaats.


Nu is armoede op twee manieren uit te leggen. Natuurlijk kennen we de materiële armoede waar mensen onder kunnen lijden. Maar hoe veel meer kunnen we niet lijden onder geestelijke armoede? Deze armoede kunnen we ervaren wanneer we onszelf of anderen zich niet openstellen voor het mysterie in de relatie tussen God en de mensen en in de relatie van mens tot mens. Deze geestelijke armoede is van alle tijden, maar met de hulp van Maria, Maagd der Armen kunnen wij elkaar vinden in de naam van Onze Lieve Heer.


In die geest vertrok die morgen een bus vol Pelgrims naar Banneux. Pelgrims, priesters en het zangkoor gingen als één gemeenschap op weg en er ontstond een sfeer waar devotie, gemeenschappelijkheid en gezelligheid hand in hand gingen.
Na een mooie eucharistieviering in de kapel van St. Franciscus genoten we van een gezamenlijke maaltijd, waarna er mogelijkheid was tot het bekijken van een film over de verschijningen of te struinen door Banneux. Na het internationale lof keerden alle pelgrims terug naar de bus. Na een korte tussenstop bij ‘Onze Lieve Heer van Tancremont’ een kruis uit de 9e eeuw dat op wonderbaarlijke wijze de tijd heeft overleefd en een teken is voor eeuwige volharding. Na een mooie route door de Voerstreek en Zuid Limburg keerden we dankbaar weer terug in Leijenbroek. Daar werd stiekem al gesproken op een vervolg.... Dus wie weet maken we volgend jaar weer een bedevaart. Devoot, maar zeker ook gezellig: Lachen is ook een vorm van bidden!

Afdrukken E-mail

logo_ck_small.png